neljapäev, 9. veebruar 2012

LAPSED JA KODUMASINAD


TALV KISUB KINDAD TASKUST!
See vanasõna on praegu kohane kasutada! Eks meil selle mõtte leidmine, sõnade vahelt, oli päris raske...Tuletage ka vahel kodus, kindaid kätte pannes, ikka meelde, miks nii öeldakse!!

Hommikul jutustasime piltide järgi. Toon näite, kuidas seda tegime Jaanikaga.
Pildil, mille Jaanika valis, oli ainult naeratav päike. 
Mina: mis pildil on? Jaanika: päike.
Milline see päike on? Ilus, rõõmus, ...
Mida päike teeb? Miks? Küsimused tulevad vestluse käigus iseenesest. 
Meie jutuajamine Jaanikaga oli kokkuvõtvalt selline:
Kollane, rõõmus, ilus, vahel kuri, vahel kurb punaste silmadega päike tahab värsket õhku saada, sellepärast ta tuligi taevasse. Ja et talve saaks ära sulatada! Ja teisi lapsi tahab ka vaadata. Alles sügisel või talvel läheb päike pilve taha! Vaata, tal on nina ka, et saaks nuusata ja nuusutada!!
Näete, kui palju ilusaid mõtteid oli Jaanikal!!
Kahjuks ei jätku meil aega, et selliseid vestlusi lastega palju teha! Pealegi, kui lapsi on juba 3-4, tahavad nad koos mängida, toas on rohkem hääli ja siis ei tule enam asjast midagi välja!
 Kuid proovige kodus, head vanemad! Selline jutuajamine arendab jutustamisoskust, loovat mõtlemist, julgust, tähelepanu, samas saate ka oma lapsega koos olla!!


Vitamiinikausis oli täna värske kapsas.Imekähku sai otsa! 



Käisime köögis vaatamas, millised masinad kergendavad koka tööd.  Elektriahjul oli ikka rohkem nuppe ja suurem oli  ka, kui kodus emal. Ahjus oli parasjagu suuuuuuuuuuur pannitäis  lõunase supi kanaliha koos juurviljadega.


Siin pildil on kartulikoorimismasin. Sinna sisse mahub korraga terve ämbritäis kartuleid!! Kuid pärast tuleb siiski noaga mugulad üle vaadata.
 Egon hoiab nina kinni - temale ei meeldinud köögi lõhn!!!


Nüüd läksime vaatama, kust tuleb meie tuppa soe vesi. ja kuidas  läheb tuba soojaks. No küll oli torusid ja masinaid!!! Vaata, seal taga, paremal nurgas, on suur sinine tünn! Seal sees ongi soe vesi, mis mööda torusid tuppa tuleb!! Selle veega peseb Elle nõusid.
Aga Siimu ees on kõige tähtsam aparaat, mis aitab tuppa radikatesse sooja tuua. Ega me asjast päris hästi aru ei saanud, sest Malle pole eriti tark masinanaine.


Järgmise ukse peal oli kurjakuulutav punane nool ja selle peal kiri: ELUOHTLIK!
Lapsed ei julgenud algul sisse tulla. aga seal polnudki
muud, kui plekist kapid ja
kirjad peal. See on meie maja elektrijuhtimise ruum. Nojah... ega ma muud ei osanudki eriti rääkida...


Need tuled selle halli kapi peal süttivad siis, kui kusagil lasteaia ruumis puhkeb tulekahju. Ja siis hakkavad ka sireenid huilgama rühmades ja igal pool mujal. Kuid päiksekesed tulid saali ja segasid meie tuletõrje vaatamist tunduvalt.


Kohviaparaadi tunnistasid lapsed kõige ilusamaks masinaks majas. Eks ta on ikka kaunis kah!!


See karumõmm sõidab meil tegelikult harva. Ja eks ta ole ikka vana ka - päris mitukümmend aastat tuleb ära. Kui Annabeli isa seda vaatab, siis ta tunneb ka selle ära, ma arvan. Ei tule meelde ka teda sõitma panna...Täna sõitis mõmmi meil enne õue minekut.


Unejutuks oli täna lugu mehest, kes kogemata kirve vette pillas. Vetevana pakkus talle vasest, hõbedast ja kullast kirvest, kuid mees vajas enda oma. Nii sai ta kingiks ka teised kirved. Mis edasi sai, küsige lastelt!!

Olen täna kodune, sest väike lapselaps Rianna on jälle haige ja  palavikus. Istub praegu mu süles ja nõuab netist kassi. 
 Loodan, et meie rühma lapsed hakkavad juba terveks saama!
Kohtume homme!!

Kommentaare ei ole: