laupäev, 14. aprill 2012


Lugupeetud lapsevanemad!
Vahelduseks teile ka pisut manitsevaid, õpetlikke ja mõtlemapanevaid nõuandeid, kuidas oma lapsega häid ning usalduslikke suhteid luua ja säilitada. Need kehtivad igas olukorras, sest eks õppimine on meie elu igapäevane osa, ole laps või täiskasvanu!! 


Sa tunned uhkust oma lapse üle ning oled veendunud, et ta saavutab elus nii mõndagi. Kasvata teda siis nii, et ta rõõmustaks edu üle ja oskaks toime tulla ka ebaõnnestumistega. 

Iga ema unistab sellest, et tema lapsest kasvaks iseseisev, edukas ja enesekindel inimene, kes on töökas ja vastutustundlik. Need omadused võimaldavad saavutada seda, mille poole laps püüdlema hakkab. Temast saab õnnelik ja sõltumatu inimene.

Selleks aga, et kasvada vastutustundlikuks inimeseks, kes suudab ennast realiseerida, peab laps teadma, et elus on ka probleeme ja kaotusi. Tark ema õpetab oma võsukest mitte üksnes võitma, vaid ka väärikalt kaotusi taluma. Laps peab teadma, kuidas ebaõnnestumistega toime tulla ning kaotustest õigeid järeldusi teha.


Millised stiimulid on vajalikud lapsele tema arenguetappidel?

Koolieelik: „Ma ajan iseennast taga“3-aastaselt teeb laps talle endale ootamatu avastuse: maailm ei keerlegi tema ümber. Ja tema polegi selles maailmas osake oma emast, vaid täiesti iseseisev isiksus, kes peab enda eest hoolt kandma. Aita tal see oskus omandada.Kiida targalt. Last tuleb tingimata kiita, kuid nii, et ta saaks aru, mille eest seda tehakse. Kui ta tuleb sinu juurde järjekordse joonistusega, ära kiirustage ütlema: „Kui ilus!“ Uuri ta tööd tähelepanelikult ning leia sealt uut ja huvitavat. Kui aga joonistus pole just eriti õnnestunud, kiida põnni töökuse, mitte aga meisterlikkuse eest. Ning laps jätkab rõõmuga oma pingutusi.

Õpeta kaotama. Vali lapse jaoks mänge, kus tuleb teatud reegleid järgida, kusjuures mängides võib ka kaotada, mitte ainult võita. Näita talle, et mitte alati ei saa ta võita. Kuid ära lase sohki teha. Tee selgeks, et sohiga võit ei maksa midagi. Kui aga laps keeldub mängimast, kuna tal ei õnnestu võita, siis ütle: „Mängime siis edasi järgmisel korral. Need on lihtsalt reeglid“.

Ilma võrdlusteta. Ära võrdle teda teiste lastega. See vaid süvendab konkurentsitunnet, mis võib ebakindla lapse meeleheiteni viia. Märgi ära lapse isiklikud õnnestumised rõhutamaks, et ta teeb edusamme.

Ei õnnestunud. Kui lapsel ei tulnud midagi välja, ära riidle temaga, vaid kallista teda hellalt ja lohuta. Seejuures anna talle võimalus oma negatiivseid emotsioone välja elada, muidu võivad need üle kasvada agressiivsuseks.
 Materjal  internetist 

Kommentaare ei ole: