esmaspäev, 2. aprill 2012

APRILLILUMI

Hommikul, kell 5,25 aknast välja vaadates oli nördimus suur - jälle lumi! Oleks siis, et külm ja ilus! Hoopis sula, märg ja veel kord märg. Õnneks tuli Marje Lepik täna autoga, et arenguvestluste vaheajal, peale lõunat, kord koju lipsata, ja nii sain minagi kuiva jalaga lasteaeda.
Tööpäev algas kell 6,45. Selleks ajaks oli kohv enam-vähem joodud ja päeva kulgemine paika pandud.
 Ees ootavad lihavõttepühad ehk munade pühad, ehk kevadpühad - heal lapsel ikka mitu nime. Vestlusringis sai selgeks, mis päeval mis ja kuidas toimub.
 Head ideed tulevad(vähemalt minul) ikka viimasel minutil.
 Niisiis alustasime täna lindudest. Kuigi neist on palju räägitud, jätkub jututeemat ikka!

1. Panime paberile, milline näeb välja lind, milline loom. Selgus, et looma tunnuseid kas tuntakse rohkem või lihtsalt on neid rohkem kui linnul. 
2 Arutasime, mille poolest loomad ja linnud erinevad: suled-karvad, neli jalga - kaks jalga, lendab- kõnnib/jookseb, nokk - suu jne. Sarnasusi vaatame kolmapäeva hommikul.
3. Iga laps ütles ühe linnu nime, mis ka paberile said pandud. Saime kokku tervelt 23 erinevat lindu. Heidil tuli meelde isegi rohevint. Koos oli kodus seda blogist vaadatud ja nii ta Heidil meeles oli ning siis paberile ka sai. Rõõm kuulda/näha, et blogist ka kasu on!!
4. Tuletasime meelde luuletusi lindudest. Päris kenasti olid meeles!!

Kolisime söögituppa, laudade äärde.
Jutustasime pildiseeria järgi väikese lookese jänesest, kes korviga metsa läks, munad leidis, need koju viis, ära värvis ja siis lastele viis, lapsed aga neid pühade ajal koksisid. Ega kõik lapsed rääkida saanudki, enne said pildid ja aeg otsa...
5. Laua peal olid valmis pandud töölehed ja värvipliiatsid. Tuli hoolega kuulata, et korraldusi täpselt täita: kirjuta vasakule paberi ülemisele nurgale enda nimi! Tõmba ühele munale, täpikesi ühendades, ring ümber! Värvi ainult üks muna, kuid korralikult! Oi, kui raske oli seda kõike teha! Kuid hakkama said kõik. Jätkame homme õhtupoolikul.

Ja nüüd kähku riideid vahetama ja saali, võimlema! 
Ühte viirgu paigale võtmine on selge. Korraga "TERVIST!" tuleb nagu üks mees!
Kullimängu ajal oli vaja täna näidata roomamisoskust ja lihaste jõudu.
Kannatlikkust, kiirust ja tähelepanu oli vaja rebase-mängus.
Lõõgastavad lihtsad jooga-harjutused rahustasid lapsi tõeliselt. 

Nüüd jäi toas mänguks pool tunnikest. Ega ma eriti õue ei kippunud - see va märg lumi hirmutas... ! Kuid ei olnudki asi nii hull!! Lapsed veeretasid palle, tegid natuke lumesõda, rullisid kelgumäel ja aeg läks kiiresti. 

Enne tuppa minekut uurisime-arutasime veel puude juures, et miks see lumi täna nii puude küljes kinni on? Miks just okste peal, mitte all? Miks männil ja kuusel lund okstel rohkem on kui kasel või kastanil? Aitasime okaspuid veidi  raskest koormast vabaneda.

Täna unejutuks oli muinasjutt " Nõiutud paadimees". Jutt tekitas lastes palju-palju küsimusi. Olin üllatunud, et muinasjutule nii õige pealkiri oli valitud!! Sisu järgi oleks võinud nimi hoopis teistsugune olla, kuid ju siis kirjutaja teadis, et see paadimees seal loos lastele kõige tähtsam tegelane on!! Jutt oli minu lapsepõlve lemmikraamatust "Imeflööt". Siret oli raamatu kodust toonud. Ka see raamat on "ära loetud" nagu minu oma. 
ja oligi aeg lastel silmad kinni panna ja lõunaund oodata. Mina sumasin läbi lume kodu poole.

Selline hommikupoolik oli meil täna.


Kommentaare ei ole: