laupäev, 26. november 2011

VIHMASE ILMA MÄNGUD



Värvimängud
Toas olles meeldib lastele maalida, mulle puhuda ja vesivärve pipeti, pintsli või näpu  abil omavahel segada. Tee lapsele kilekotist põll, pane ajalehed lauale, sinna paberid ja värvid ning töö võib alata! Eriti vahva on, kui ema või isa ka pintsli kätte võtab!!

Ehitage onni
Onni ehitamiseks võib kasutada köögitoole ja tekke/patju ning lapsed saavad mängida, et on telgis või laevas või lihtsalt onnis. Seal saab kasutada erinevaid mänguasju ja rahu on majas pikaks ajaks.

Trotsige vihma
 Kui soojalt riidesse ja kummikud jalga panna, saab väljas poriloikudes sulistada. Liiga tugeva saju korral võib puu all või lihtsalt lapsega sajus seista, erinevates kohtades (vihmavarju all, puu all...) vihma krabinat kuulata. Vaadake, kuidas lombis mullid tekivad, lomp järjest suuremaks kasvab. Jälgige taevast, pilvede hõrenemist, värvide muutumist. Nuusutage õhku, maitske käelt vihmapiisku...Tegevust kui palju!!

Küpsetage
Vihmane ilm on hea võimalus terve perega küpsetisi valmistada. Koos taigna tegemine on omaette suur ja huvitav tegevus. Kausi noolimine ja pesemine jäägu lapse hooleks! Kringlite valmistamisel saavad lapsed taignast erinevaid kujusid või enda nimetähti vormida.

Jagage muljeid
Jaheda ja vihmase ilma korral võiks lemmikfilmid, uued ja vanad pildid  üles otsida ja neid terve perega vaadata,  möödunud aegadest rääkida. Mõnus on ka vanu laule laulda, plaadilt või kassetilt vanu jutte kuulata.

 Käsitöö aeg
Otsige üles villane lõng ja heegelnõel! On paras aeg õpetada lapsi ketti heegeldama. Nööbi ette õmblemime ei tule iseenesest, see on omaette teadus ja oskus! Ka lihtsalt riidele üles-alla pisteid teha on huvitav ja õppimist nõudev tegevus.

Minge suve otsima!
Mere ääres, kus suvel nii soe ja mõnus on, ootab ees tume ja kohisev, suurte vahuste laineharjadega meri. Mändide all on korjamiseks käbid, rannaliival teokarbid ja kivikesed. Näidake lastele, kuidas vesi jalajäljed ära pühib, kuidas vesi jalad koos kummikutega liiva alla matab. Jookske koos lastega lainete eest kaldale! 

Need on mängud ja tegevused, mis jäävad teie lastele meelde kogu eluks!!




Kommentaare ei ole: