neljapäev, 17. november 2011

LASTEVANEMATE SOOVIL...


Mõistatused loomadest:
·         Neli andjat, neli kandjat, kaks koeratõrjujat, üks parmupiits?
·         Üks maja, neli nurka, iga nurga all raud?
·         Siidikera, niidikera, aganakott ja toobripuu?
·         Päeval karjas, öösel orjas?
·         Puhkam-pahkam tuli tuppa, puhus mulda, leidis kulda?
                                                                                                       Vastused  lastel teada!!

Paar mõnusat ajaviitemängu.

ALIAS.
Vana ja tuttav mäng. Laske lastel küsida, andke vihjeid, õpetage, kuidas küsida: elus või eluta, kas elab metsa või kodus, kaugel või lähedal, lendab ei lenda....??? Lastel pole selle mängu puhul oluline võit vaid lihtsalt koosveedetud mõnus  aeg!! Seda saate mängida tehes lihtsaid toimetusi köögis. Kuid lapsel täieneb sõnavara, areneb jutustamisoskus, küsimis-, ja eksimisjulgus.

 Samal põhimõttel töötab ka teine mäng. Meie mängisime lastena seda nime all LEPATRIINU. Praegu tean, et mängitakse sama mängu  pealkirja all SIGA.
Joonistad ette lepatriinu keha ja pea. Sinna alla kriipsukestena mingi sõna. Paariline hakkab ütlema tähti. Vale täht tähendab üht osa - kas lepatriinu täppi, jalga või sea kõrva, jalga vms. Samuti võib sõna kohta küsida nagu ALIAS- mänguski. Kui enne saab valmis loom, on võitnud joonistaja, kui vastupidi, siis on võitja sõna arvaja.

Mõned meeldetuletused meie elu kergendamiseks:
•          Vaata üle oma lapse võimlemisriided! Riidest kotikeses peaksid olema lühikeste varrukatega T-särk ja lühikesed püksid. Saalist tulles on lapsed alati nagu treeningul ikka – higised. Nii et võimlemisriideid tuleb päris sageli pesta.
•          Õpeta last riideid õiget pidi pöörama ning korralikult toolile/kappi panema! Korrasta riietekapp lasteaias koos lapsega!
•          Ära vii nädala keskel igapäevaseid „tööriideid“ koju pesemiseks! Mõttetu tegevus! Võta reedel kaasa, kui nädal on läbi!
•          Vaata vahel üle oma lapse kapp ning vii koju tarbetud riided ja paberid.

Meie toad on soojad,  lapsed võiksid toas olla lühikeste varrukatega pluusidega ja sokkidega. Hoidke kapis ikka sukkpüksid ja pika varrukaga pluus ka, sest mine sa tea, millal neid vaja läheb!!


Kommentaare ei ole: