esmaspäev, 12. märts 2012

EESTI KEEL, ME EMAKEEL!


Lasteaeda jõudsime Pipide-Marjega kell 6,05. Väga libe oli! jalad olid päris kanged, kui kohale olime uisutanud. Esimene töö oli lillede kastmine - meie vaene kaseke oli täitsa loogus...Siis kohvipaus-arutelu, mis uuel nädalal ees ootab ja esimesed lapsed tulidki! Meil on esimene tavaliselt Karolin.Nii ka täna. Varsti kohe ka Jaanika ja siis juba teised.
Lastele jäi kohe silma meie sibul, mis kenasti rohelisi otsakesi ajab. Esimene pilt on tehtud 6. märtsil, teine täna hommikul. Esimesel pildil juuri all pole, kuid tänasel pildil juba pikad narmakesed. Küll oli huvitav!!!
Ja pildid on juurde ka joonistatud, et kuidas asi edeneb. 

 Sel nädalal räägime eesti keelest, meie emakeelest. 
Alustasime sellega, et proovisime ilma rääkimata midagi teistele ette näidata. Raske oli, kuid siiski saime jänku hüppama ja karu kõndima. 
Aga siis mängisime koos lavastusmängu "Rebane ja haned". Millest lugu rääkis, küsige lastelt. aga mulle oli meeldivaks üllatuseks, kui erinevate häältega haned olid!!! Mängida said kõik lapsed. 
Seejärel mõistatasime meile tuntud mõistatusi. Vastuse ütlesin mina, mõistatuse aga lapsed. Olid ikka ununenud ka, aga tuletasime meelde! Ja ka vanasõnu pisut vaatasime.

Siis läksime oma nime voolima. Ega see nii väga lihtne ei olnudki! Pani päris mõtlema, kust poolt need tähed tulema hakkavad ja mitu pulka peab voolima, et R-tähte, näiteks, kokku saada. Nimi voolitud, vaatasime, millistest tähtedest meie nimed koosnevad, kui palju on nimes tähti. Siis tõstsime tähti alusest lõppu ja lõpust algusesse. Oi, millised imenimed välja tulid!! ja siis võis iga laps oma nime tähtedest uusi sõnu teha! 

Peale väikest mänguaega oligi kell nii kaugel, et hakkasime õue sättima. 
Aga seal oli täna juba palju vett! kevad tuleb kiiresti ja väga vesiselt meie õuele! Liumäe all oli lausa meri ja mäe lähedal lume all vesi... 

PALUN TOOGE LASTELE KAHED RIIDED: ÜHED, MILLEGA ÕUES KÄIA JA TEISED,

MILLEGA KOJU MINNA! JALAS VÕIKSID JUBA OLLA JALANÕUD, MILLEST VESI 

KOHE LÄBI EGA ÜLE EI TULE, JALGA  SIISKI KA VEEL IKKA VILLASED SOKID.  

TAGAVARA SOKID, SUKKPÜKSID JA ALUSPESU PEAKSID KAPIS OLEMA.

Lõunaseks unejutuks olid täna Lydia Koidula lasteluuletused. 
Proovisime enne pisut riimi otsida ja selgust saada, mis on luuletuse ja jutu erinevus. Pildid olid ilusad ja ka meeldis lastele minu lapsepõlvelugu sinna ette. Siis vaatasime üle meile ehk väheke võõrad sõnad ja hakkasin lugema, Kuid ei jõudnud veel esimest luuletust lõpuni, kui Egert hõikas: Malle, mine too teine raamat!! Jäin endale kindlaks ja lugesin siiski edasi..
.Raamat, väga ilusate piltidega jäi lastele lohutuseks+vaatamiseks, kui uni magatud.
Siit teadmine: loe lastele rohkem luuletusi!




Kommentaare ei ole: